Jak mi plánování jídelníčku pomáhá zdravě jíst a ještě ušetřit

Dříve jsem nakupovala většinou ve spěchu – po práci a hladná. Takže do košíku padlo, na co jsem měla chuť a říkala si, že z toho “něco” uvařím. Často plno jídla skončilo v koši, protože jsem z toho pak nic neuvařila nebo jsem neměla další potřebné suroviny k receptu, takže jsem si říkala “pak to dokoupím a uvařím” a jak asi tušíte,  žádné “pak” se nekonalo. Také finanční stránka byla znát a utráceli jsme za jídlo mnohem více.

 

Poslední cca čtyři roky, co se zajímám o to “co” do svého těla dáváme, dbám na kvalitu potravin a podporuji mnohem raději lokální farmáře než velké dovozce, tak jsem změnila také přístup k plánování jídelníčku. Ráda se s vámi podělím 🙂

Co mi pomáhá? 

  • Plánuji jídelníček max. na týden. Delší doba se mi neosvědčila a to skrz nákup čerstvých potravin a častokrát jsem měla další týden chuť na něco jiného. No a zcela upřímně – nebavilo mě vymýšlet dvě hodiny jídelníček na tak dlouhou dobu (výjimkou byla delší dovolená na chatě)
  • Během pracovního procesu jsem jídelníček plánovala o víkendu, kdy jsem měla více času a také klid nakoupit. Teď na mateřské plánuji dle chuti, času mám mnohem více – zatím 🙂
  • Doporučuji zapojit do plánování rodinu, já zapojila manžela Davida – na co má chuť, ať občas najde nějaký nový recept nebo řekne potravinu, kterou by si dal a já k tomu vymyslela nebo našla recept
  • Nákup – tím, že nakupuji převážně ve zdravých výživách, tak mi nestačí sjet do supermarketu, kde vše koupím. Pokud to máte někdo podobně nebo se chcete inspirovat, jaké jsou další možnosti:
    • Zdravé výživy = našla jsem si ty, které mají otevřeno také o víkendu a mají slušný výběr (Brno: Královo Pole nebo Campus) + když jdu v týdnu do města na kafíčko, tak to spojím se zdravou výživou “Brána ke zdraví”, která je za mě top, co se týče výběru
    • Nákupy on-line, které mi kromě jiného ušetří čas = občas využiju Rohlík, na drogérii Econea a on-line zdravé výživy jako např. Probio, Bioplaneta, Sonnentor, Biofarmasasov, aj. – nakupuji větší balení, které je ekologické, ekonomické a přivezou mi vše domů, takže se nemusím stále prohýbat nad těžkou taškou a když už dovoz znečišťuje ovzduší, tak objednávám raději více a méně často
    • Farmář – našla jsem si farmáře, od kterého odebírám dle sezóny zeleninu, ovoce a vajíčka. Můžu doporučit manžele Komendovi, kteří dováží do Brna anebo se podívejte na kpz.cz a najděte si toho svého
  • Abych nemusela stále vymýšlet nové a nové recepty, tak jsem si vytvořila seznam jídel, která nám chutnají, zapisuji si je do počítače a když plánuji další týden, tak se podívám, co jsme dlouho neměli a na co máme chuť. Toto mi ušetří neskutečné množství času vymýšlením a také mě velmi těší, kolik jídel už mám napsané v kolonkách “snídaně, obědy, večeře, svačiny a dobroty” 🙂

 

Také je potřeba zmínit finanční stránku – s naplánovaných jídelníčkem rozhodně utratím méně a to bych dodala, že připravuji jídla na celý den – snídaně, obědy, večeře, svačiny a něco dobrého na zub 🙂

No a důležitá věc je ta, že v koši skončí minimum jídla, které jsem nestihla zpracovat – ráda bych napsala, že nevyhodím nic, ale to bych vám lhala. Prostě se občas stane, ovšem beru to jako poučení pro příští nákup.

Závěrem 3 tipy: 

1. Podívejte se doma do spíže, jaké máte zásoby a především čeho – dle toho se dají krásně a rychle naplánovat některá jídla = nemusíte nic kupovat a ještě spotřebujete to, co máte doma ještě předtím než potravina projde trvanlivostí

 

2. Co se týče trvanlivosti, tak rozlišujte “maximální trvanlivost” vs. “minimální trvanlivost”

 

3. Udělejte si čas na “Očistu kuchyně” od nepotřebných věcí a prošlých surovin (doporučuji se podívat především na různé směsi koření, možná se budete divit). Uvidíte, že se vám pak v kuchyni bude vařit daleko lépe a s větší radostí. A kdyby vás to chytlo, tak skrz očistu bytu jako takového se můžete inspirovat v jednom z mých článků

 

Možná si říkáte, že na tohle nemáte čas – vařit ještě obědy, očisty kuchyně, vymýšlení jídelníčku, aj… také jsem to před x lety říkala a víte co? Čas mám vždy, jen jsem si ho dříve nechtěla najít, bylo pro mě jednodušší říct, že nemám čas a raději jsem se např. vyvalila u TV nebo u sociálních sítí…

I dnes mám dny, kdy se mi prostě a jednoduše nechce vymýšlet a tak uvařím “Co dům dá” nebo si vymyslím jídla jen na den/dva a jídelníček vymyslím později = důležitá je radost a žádný stres, že něco musím.

 

A také je důležité “Udělat malé něco, než velké nic” 🙂

 

Krásné dny přeje

 

Jana

 

Jsem eko-ezo-bio žena, která miluje jógu, kvalitní jídlo a svůj život. Ukazuji lidem cestu jak mít harmonii a energii pro tělo a duši. Mám za sebou dlouhou cestu a tak předávám své zkušenosti jak milovat sebe, svou ženskost, jak vařit zdravá jídla s lehkostí a radostí a každý den mít důvod se usmát. Můj příběh si přečtěte zde >>
Příspěvek vytvořen 27

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek