Tip na recept jsem dostala asi před dvěma lety od své kamarádky Milušky a ihned jsme si ho s Davim zamilovali. Trošku si ho upravuji dle sebe, aktuální nálady a chuti.
Hlavní hrdinkou tohoto receptu je červená řepa. Díky velkému množství živin se řadí mezi tzv. “superpotraviny” a ve starém Římě byla využívána především jako lék. Sečteno a podtrženo = červená řepa by měla být součástí vašeho jídelníčku 🙂
Co budete potřebovat:
- 3 střední červené řepy (ideálně z vaší zahrádky nebo od farmáře)
- 1 větší balení balkánského sýru (např. Billa prodává v bio kvalitě)
- 2 vejce od šťastné slepičky z volného chovu
- sůl, pepř
- pro zahuštění jsem použila Ouinou a kukuřičnou strouhanku (můžete použít také jemné ovesné vločky)
Jak na to:
- červenou řepu syrovou oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle
- do řepy přidejte vejce a rozdrolte balkánský sýr, který nechte klidně na větší kousky
- lehce osolte a opepřete = se solí opravdu šetřete, přeci jen balkánský sýr je slaný sám od sebe
- přidejte kukuřičnou strouhanku + quinou (nebo jemné ovesné vločky) = množství tak, aby se těsto krásně spojilo a mohli jste tvarovat karbanátky
- karbanátky naskládám na plech na pečící papír a peču v horkovzdušné troubě na 180 stupňů asi 20/25 minut – záleží dle velikosti karbanátků
Jako přílohu volím zeleninový salát, brambory nebo si beru jako svačinku na cesty s kváskovým chlebem
Dobrou chuť 🙂
P.S. Kdo neznáte QUINOU, tak rozhodně doporučuji vyzkoušet. Je bezlepkovou potravinou obsahující vápník a bílkoviny. Je lehce stravitelnou obilovinou a využívám ji jako přílohu, do salátů a do vývaru. Dá se koupit bílá, červená a černá a když jí smícháte, tak vás bude prostě bavit 🙂