Jsem milovník sladkého a tak mezi recepty musím mít sušenky plné dobrých a kvalitních surovin a žádné dlouhé stání v kuchyni. No a přesně takové mám 🙂 Recept si upravuji dle toho na co mám zrovna chuť nebo co máme doma. Takže o tento aktuální se s vámi ráda podělím a věřím, že si pochutnáte.
Recept:
- 1 vejce od šťastné slepice rozšlehat s půl hrnkem cukru (TIP: vyzkoušejte kokosový cukr, u nás jiný nemá šanci)
- přidat 120 g rozehřátého másla
- poté přidat:
- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
- 0,5 hrnku špaldové mouky
- 1 kávovou lžičkou kypřícího prášku + 0,5 kávové lžičky jedlé sody
- no a na závěr na co máte chuť, já dnes přidala:
- 0,5 hrnku brusinek
- 0,5 hrnku kakaových bobů (můžete dát kousky čokolády)
- 1 hrnek ořechů – mix mandle a vlašský ořech
- lžíci skořice
- na ozdobu kustovnice
- další alternativou, co přidat: jakékoliv sušené ovoce či oříšky, med, javorový sirup, kombinace jemných vloček a rýžových pukanců, aj. dle chuti

- Vše smíchat a na plech vyložený pečícím papírem tvarovat malé sušenky. Kreativitě se meze nekladou – jen upozorním, že menší je lepší a dát je kousek od sebe – trochu se zvětší a díky troše kypřícího prášku nakynou. Tak ať z toho nemáte mega sušenky – vlastní zkušenost 🙂
- Peču v horkovzdušné troubě cca 15 minut na 150 stupňů – dle velikosti sušenek se mění, je třeba hlídat. Pokud si nejsem jistá zda už sušenky jsou, tak je vyndám z trouby, nechám venku 3 minuty a poznám jak moc ztuhnou. Raději je nechte kratší dobu v troubě, jinak budou hodně vysušené a suché – opět vlastní zkušenost 🙂
Sušenky jsou rychlé, výborné na cesty jako svačina nebo ke kafíčku/čaji. U nás se po nich vždy rychle zapráší 🙂
Dobrou chuť
Jana
