Špalda

Často ode mě vidíte ve “story” na facebooku a instargamu recepty, kde používám špaldovou mouku, špaldovou krupici, aj. A tak jsem si říkala, že vám o špaldě napíši trochu více, abyste věděli, co dobrého našemu tělu přináší a také se rozpovídám o firmě, od které nakupuji.

Úvodem pár faktů o špaldě:

  • Je to jedna z nejstarších obilovin a už léčitelka svatá Hildegarda považovala špaldu za základ zdraví a za obilovinu nejvhodnější pro člověka
  • Pro tělo je velmi lehce stravitelná (což ocení především lidé, kteří mají střevní problémy)
  • Má mnoho minerálních látek, vitamínů skupiny B, prohřívá organismus
  • Oproti běžné pšenici obsahuje více vlákniny, prospešného tuku a bílkovin
  • A z pohledu čínské medicíny, kterou se zabývám a je pro mě důležitá, špalda např. posiluje slinivku a slezinu
  • Špalda nám prostě chutná a cítíme se po ní “lehčí” než po jiné mouce

Mohla bych toho napsat více, ovšem toto vnímám jako důležité body a důvod, proč špaldu používám a vlastně jinou mouku než špaldovou už delší dobu nekupuji

Pokud vás zajímá více informací, tak doporučuji “Bio Abecedář” od Hanky Zemanové”. Dočtete se tu o spoustě potravin a sama se k němu ráda a často vracím. Myslím, že ideální tip na vánoční dárek 🙂

 

      

Kde špaldové výrobky nakupuji?

Zamilovala jsem si firmu PROBIO www.probio.cz což je firma, která začínala v 90.letech a která má respekt k přírodě a farmaření v bio kvalitě. Hodně jsem si o nich zjišťovala a majitele pana Hutaře jsem si prostě jako člověka oblíbila 🙂 Můžete se zajet podívat k nim na farmu v rámci otevřených dní a nebo si také pustit video, kde můžete sami navnímat jak na vás pan Hutař působí a dozvědět se více jak o něm, tak o firmě Probio. Je to jeden z rozhovorů Margit Slimákové, které si velmi vážím jako odborníka a odkaz na video, které trvá 28 minut, přidávám zde: https://www.youtube.com/watch?v=Y0hC_CGR-Tg opravdu doporučuji si pustit.

 

No a závěrem bych zmínila, že na jejich e-shopu si můžete objednat také větší balení potravin. Osobně využívám větší balení především pro špaldovou mouku a pukance. Příjde mi zbytečné si kupovat malé balení např. zmiňovaných pukanců (výborných do jogurtů/kaší) – mysleme na ekologii. Také koupíte ve zdravých výživách, v Brně mám nejraději „Bránu ke zdraví“ na Orlí. Popř. pokud někdo víte, že by nabízel bezobalový obchod toto v biokvalitě, budu ráda za tipy, děkuji.

 

Vyzkoušejte špaldu a uvidíte, že vaše tělo si ji zamiluje 🙂

Jana

 

P.S. Opět se nejedná o žádnou spolupráci, ovšem sdílím dobré a krásné věci

 

Jsem eko-ezo-bio žena, která miluje jógu, kvalitní jídlo a svůj život. Ukazuji lidem cestu jak mít harmonii a energii pro tělo a duši. Mám za sebou dlouhou cestu a tak předávám své zkušenosti jak milovat sebe, svou ženskost, jak vařit zdravá jídla s lehkostí a radostí a každý den mít důvod se usmát. Můj příběh si přečtěte zde >>
Příspěvek vytvořen 27

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek