Tipy a recepty na mé oblíbené polévky, které zahřejí na těle i na duši 

Pamatujete si na přísloví “Polévka je grunt, kdo ji nejí bude špunt” :-)? Pochází z dob, kdy byla polévka i hlavním jídlem a uměla krásně zasytit. Dnes se setkávám často, že se polévky vytrácí z našich jídelníčků, což je velká škoda. Proto jsem se rozhodla napsat pár cenných rad a receptů, které máme moc rádi.

Úvodem krátké zamyšlení proč jíst polévky:

  1. Polévka naše tělo prohřeje, což je důležité především na podzim a zimu
  2. Hutná polévka je výbornou možností na večeře. Je to skvělá alternativa studené večeře alá “chleba s něčím”, který tělu opravdu nedodá vše potřebné a jen vás zaplácne
  3. Je neskutečné množství a druhů polévek, čili rodina se může těšit na různorodost večeří
  4. Příprava polévky je rychlá, jednoduchá a často můžete uvařit velký hrnec a mít tak připraveno na večeře po dva dny
  5. Polévky jsou poměrně levné jídlo

Co do polévek dávám:

  1. Bílkoviny/proteiny, což jsou například:
    • Kvalitní maso od farmáře, díky kterému získáte také posilující vývar
    • Bio tofu natural
    • Luštěniny
      • malý tip pro ty, kdo luštěniny nemusí – můžete je rozmixovat a když do polévky přidáte bramboru, tak ta trochu “stáhne” chuť luštěnin
      • z luštěnin mám ráda:
        • “Fazole navy”, které mají řekněme “jemnou” luštěninovou chuť
        • “Červená čočka půlená“ se nemusí namáčet a je rychle uvařená = čili skvělá, když jsem si luštěninu nenamočila den předem
        • “Cizrna” – málo využívaná v kuchyni a přitom obsahuje nejvíce železa, má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálů a má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny
        • důležitá věc k luštěninám – vždy ji namáčejte alespoň den předem, měňte vodu a když do namáčení přidáte špetku jedlé sody, bude to úplně nejlepší pro stravitelnost luštěnin (soda tomu výrazně pomůže). Vždy vaříme v nové vodě – ne v té z namáčení
  2. Zeleninu
    • dle chuti a ideálně dle sezóny
      • na podzim a zimu mám nejraději kořenovou zeleninu jako je mrkev, petržel, celer a červená řepa. Abych měla různé, tak krájím vždy na jiné tvary nebo strouhám
      • doporučuji mít kvalitní zeleninu, ideálně od farmáře, viz článek
  3. Sacharidy
    • nejraději mám jáhly, quinoa, rýže basmati, rýžové nudle, špaldové kerneto (ala kroupy), kukuřičná písmenka nebo špaldové nudle = zkuste zajít do některé zdravé výživy a vyzkoušejte, co neznáte. Uvidíte, že to bude stát za to 🙂
  4. Ochucení
    • žádné kupované směsi nebo bujóny – tomuto se doporučuji vyhnout, opravdu v tom není nic dobrého pro vaše tělo. Když si uvaříte poctivý vývar, tak nejsou potřeba žádná umělá dochucovadla
    • Doporučuji bylinky – kupuji jen od Sonnentoru nebo v létě z vlastní zahrádky. Dále pak sůl, čerstvě pomletý pepř, lahůdkové droždí, semínka a občas sójovou omáčku Tamari nebo Shoyu

A teď konečně pět mých nejoblíbenějších receptů 🙂 

  1. V HLAVNÍ ROLI POCTIVÝ HOVĚZÍ VÝVAR NA MILION ZPŮSOBŮ
  • na vývar nakupuji pouze hovězí maso z kostí z bio farmy Sasov, kteří dováží také do Brna a jiných měst
    • zde bych apelovala na kvalitu a podporu farem, které se chovají ke zvířatům lidsky a kvalita je nepopsatelně jiná. Dělat si vývar z kuřete, které přežívalo 35 dní v kleci velikosti A4, bylo krmeno sajrajty, hormony a antibiotiky = no posuďte sami, když pominu chudáky tyto kuřata, tak co takový vývar může dát vašemu tělu?
    • tento vývar vařím 6-8 hodin v největším hrnci, který mám. Přidám do něj kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře. Poté scedím a mám tak 5l vývaru, kdy si část dám do ledničky a část do mrazáku = vydrží mi tedy déle
    • Vývary mám ráda na snídaně, kdy si do nich dle chuti zamíchám vše viz výše  popsané “Co do polévek dávám” nebo popíjím ohřátý čistý vývar, který si jen lehce osolím
  • Tipem je polévka, kterou jsme milovali na Bali:
      • hovězí vývar, tenké rýžové nudle, nastrouhaná zelenina (mrkev, zelí), uvařená vejce a ochucení chilli, sójová omáčka a sůl = dokonale nás na večeři zasytí

 

2. PODZIMNÍ POLÉVKA SE ŠPALDOVÝM KERNETEM

  • nakrájím si na kostičky 150 g červené řepy, 150 g mrkve, 150g celeru, 150g brambor
  • 1 cibuli nakrájím na kostičky a osmahnu na trošce oleje. Jakmile je osmahnutá do zlatova, tak přidám malou lžičku kurkumy a poté přidám nakrájenou zeleninu
  • vše zaliju 1,5 l vývarem – přidávám hovězí vývar, ovšem pokud nemám, tak si udělám krátce zeleninový vývar
  • povařím do měkka a poté ochutím čerstvě pomletým pepřem, solí a saturejkou (popř. petrželkou nebo libečkem)
  • jako přílohu volím špaldové kerneto (kroupy), které si uvařím zvlášť
  • tuto polévku jsem si doslova zamilovala pro její úžasnou chuť, kterou dodává zelenina. Pokud chci, aby mě více zasytila, tak přidám luštěniny a to buď celé nebo je po uvaření rozmixuju a do polévky už jen promíchám

3. KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

  • na oleji osmahnu 1 větší cibuli, přidám 400g květáku rozebraného na růžičky a pokrájenou mrkev 120g
  • kdo máte rád, můžete přidat a vařit s mořskou řasou Wakame nebo na závěr polévky mořské řasy Nori
  • zaliju 700 ml vody a vařím do měkka
  • po uvaření část polévky rozmixuji, čímž ji zahustím
  • ochutím čerstvě pomletým pepřem, solí, lahůdkovým droždím a umeoctem
  • na talíři ozdobím petrželí/jarní cibulkou a slunečnicovými semínky

 

5. DÝŇOVÁ POLÉVKA

  • nakrájím si na menší kousky 500g dýně hokaido, 200g mrkve a jednu bulvu fenyklu (pokud nemám čerstvý, tak použiju fenykl jako koření od Sonnentoru)
  • nakrájenou 1 cibuli orestuji na přepuštěném másle GHÍ nebo rýžovém oleji, poté přidám nakrájenou zeleninu, zaliju 1l vody, 3 bobkové listy, trochu soli a vařím do změknutí
  • jakmile je zelenina měkká, vyndám bobkový list, přidám 1 polévkovou lžíci šťávy ze zázvoru (pokud nemám, použiji sušený zázvor opět od Sonnentoru) a vše tyčovým mixérem rozmixuji do hladka
  • dochutit můžete umeoctem, sójovou omáčkou nebo přidat trochu soli – dle chuti každého
  • na talíři zdobím kapkou dýňového oleje a dýňovými semínky nebo konopnými semínky. Občas přidám na kostičky orestovaný kváskový chléb
  • pokud chci opět mít bílkoviny, tak přidám uvařenou červenou čočku

4. MISO POLÉVKA

  • ideální na ranní snídani, prohřeje a nastartuje na celý den
  • povařím zeleninu dle chuti – nejraději mám mrkev, petržel, růžičkovou kapustu a pokud mám, tak naklíčený bambus. Občas houby Shiitake
  • jakmile je zelenina měkká, tak přidám na kostičky nakrájené bílé natural tofu – zde dbejte na bio kvalitu (sója je velmi často geneticky modifikována, aj.)
  • po uvaření přidám lžičku “Miso pasty” – důležité je už nevařit, jinak by jste ztratili účinky Miso pasty, která kromě jiného podporuje imunitu, aj. Pokud s ní ještě nemáte zkušenosti, tak si dejte jen málo a případně přidávejte. Miso pasta může být pro někoho velmi výrazná
  • na závěr ozdobím jarní cibulkou nebo když už dle sezóny není, tak přidám petrželku, kterou mám buď v mrazáku nebo jako koření od Sonnentoru

Inspiraci výše jsem čerpala z receptů při studiu Akademie léčivé výživy, knihy “Polévky ze Svatojánska” a především si vše upravuji dle chuti, toho co mě napadá a nabídky zeleniny od farmáře.

 

Budu ráda, když do komentářů níže přidáte vaše oblíbené recepty a můžeme se inspirovat navzájem, děkuji 🙂

 

Dobrou chuť

Jana

 

Jsem eko-ezo-bio žena, která miluje jógu, kvalitní jídlo a svůj život. Ukazuji lidem cestu jak mít harmonii a energii pro tělo a duši. Mám za sebou dlouhou cestu a tak předávám své zkušenosti jak milovat sebe, svou ženskost, jak vařit zdravá jídla s lehkostí a radostí a každý den mít důvod se usmát. Můj příběh si přečtěte zde >>
Příspěvek vytvořen 27

2 komentáře u „Tipy a recepty na mé oblíbené polévky, které zahřejí na těle i na duši 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek