Pamatujete si na přísloví “Polévka je grunt, kdo ji nejí bude špunt” :-)? Pochází z dob, kdy byla polévka i hlavním jídlem a uměla krásně zasytit. Dnes se setkávám často, že se polévky vytrácí z našich jídelníčků, což je velká škoda. Proto jsem se rozhodla napsat pár cenných rad a receptů, které máme moc rádi.
Úvodem krátké zamyšlení proč jíst polévky:
- Polévka naše tělo prohřeje, což je důležité především na podzim a zimu
- Hutná polévka je výbornou možností na večeře. Je to skvělá alternativa studené večeře alá “chleba s něčím”, který tělu opravdu nedodá vše potřebné a jen vás zaplácne
- Je neskutečné množství a druhů polévek, čili rodina se může těšit na různorodost večeří
- Příprava polévky je rychlá, jednoduchá a často můžete uvařit velký hrnec a mít tak připraveno na večeře po dva dny
- Polévky jsou poměrně levné jídlo
Co do polévek dávám:
- Bílkoviny/proteiny, což jsou například:
- Kvalitní maso od farmáře, díky kterému získáte také posilující vývar
- Bio tofu natural
- Luštěniny
- malý tip pro ty, kdo luštěniny nemusí – můžete je rozmixovat a když do polévky přidáte bramboru, tak ta trochu “stáhne” chuť luštěnin
- z luštěnin mám ráda:
- “Fazole navy”, které mají řekněme “jemnou” luštěninovou chuť
- “Červená čočka půlená“ se nemusí namáčet a je rychle uvařená = čili skvělá, když jsem si luštěninu nenamočila den předem
- “Cizrna” – málo využívaná v kuchyni a přitom obsahuje nejvíce železa, má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálů a má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny
- důležitá věc k luštěninám – vždy ji namáčejte alespoň den předem, měňte vodu a když do namáčení přidáte špetku jedlé sody, bude to úplně nejlepší pro stravitelnost luštěnin (soda tomu výrazně pomůže). Vždy vaříme v nové vodě – ne v té z namáčení
- Zeleninu
- dle chuti a ideálně dle sezóny
- na podzim a zimu mám nejraději kořenovou zeleninu jako je mrkev, petržel, celer a červená řepa. Abych měla různé, tak krájím vždy na jiné tvary nebo strouhám
- doporučuji mít kvalitní zeleninu, ideálně od farmáře, viz článek
- dle chuti a ideálně dle sezóny
- Sacharidy
- nejraději mám jáhly, quinoa, rýže basmati, rýžové nudle, špaldové kerneto (ala kroupy), kukuřičná písmenka nebo špaldové nudle = zkuste zajít do některé zdravé výživy a vyzkoušejte, co neznáte. Uvidíte, že to bude stát za to 🙂
- Ochucení
- žádné kupované směsi nebo bujóny – tomuto se doporučuji vyhnout, opravdu v tom není nic dobrého pro vaše tělo. Když si uvaříte poctivý vývar, tak nejsou potřeba žádná umělá dochucovadla
- Doporučuji bylinky – kupuji jen od Sonnentoru nebo v létě z vlastní zahrádky. Dále pak sůl, čerstvě pomletý pepř, lahůdkové droždí, semínka a občas sójovou omáčku Tamari nebo Shoyu
A teď konečně pět mých nejoblíbenějších receptů 🙂
- V HLAVNÍ ROLI POCTIVÝ HOVĚZÍ VÝVAR NA MILION ZPŮSOBŮ
- na vývar nakupuji pouze hovězí maso z kostí z bio farmy Sasov, kteří dováží také do Brna a jiných měst
- zde bych apelovala na kvalitu a podporu farem, které se chovají ke zvířatům lidsky a kvalita je nepopsatelně jiná. Dělat si vývar z kuřete, které přežívalo 35 dní v kleci velikosti A4, bylo krmeno sajrajty, hormony a antibiotiky = no posuďte sami, když pominu chudáky tyto kuřata, tak co takový vývar může dát vašemu tělu?
- tento vývar vařím 6-8 hodin v největším hrnci, který mám. Přidám do něj kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře. Poté scedím a mám tak 5l vývaru, kdy si část dám do ledničky a část do mrazáku = vydrží mi tedy déle
- Vývary mám ráda na snídaně, kdy si do nich dle chuti zamíchám vše viz výše popsané “Co do polévek dávám” nebo popíjím ohřátý čistý vývar, který si jen lehce osolím
- Tipem je polévka, kterou jsme milovali na Bali:
-
- hovězí vývar, tenké rýžové nudle, nastrouhaná zelenina (mrkev, zelí), uvařená vejce a ochucení chilli, sójová omáčka a sůl = dokonale nás na večeři zasytí
-
2. PODZIMNÍ POLÉVKA SE ŠPALDOVÝM KERNETEM
- nakrájím si na kostičky 150 g červené řepy, 150 g mrkve, 150g celeru, 150g brambor
- 1 cibuli nakrájím na kostičky a osmahnu na trošce oleje. Jakmile je osmahnutá do zlatova, tak přidám malou lžičku kurkumy a poté přidám nakrájenou zeleninu
- vše zaliju 1,5 l vývarem – přidávám hovězí vývar, ovšem pokud nemám, tak si udělám krátce zeleninový vývar
- povařím do měkka a poté ochutím čerstvě pomletým pepřem, solí a saturejkou (popř. petrželkou nebo libečkem)
- jako přílohu volím špaldové kerneto (kroupy), které si uvařím zvlášť
- tuto polévku jsem si doslova zamilovala pro její úžasnou chuť, kterou dodává zelenina. Pokud chci, aby mě více zasytila, tak přidám luštěniny a to buď celé nebo je po uvaření rozmixuju a do polévky už jen promíchám
3. KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
- na oleji osmahnu 1 větší cibuli, přidám 400g květáku rozebraného na růžičky a pokrájenou mrkev 120g
- kdo máte rád, můžete přidat a vařit s mořskou řasou Wakame nebo na závěr polévky mořské řasy Nori
- zaliju 700 ml vody a vařím do měkka
- po uvaření část polévky rozmixuji, čímž ji zahustím
- ochutím čerstvě pomletým pepřem, solí, lahůdkovým droždím a umeoctem
- na talíři ozdobím petrželí/jarní cibulkou a slunečnicovými semínky
5. DÝŇOVÁ POLÉVKA
- nakrájím si na menší kousky 500g dýně hokaido, 200g mrkve a jednu bulvu fenyklu (pokud nemám čerstvý, tak použiju fenykl jako koření od Sonnentoru)
- nakrájenou 1 cibuli orestuji na přepuštěném másle GHÍ nebo rýžovém oleji, poté přidám nakrájenou zeleninu, zaliju 1l vody, 3 bobkové listy, trochu soli a vařím do změknutí
- jakmile je zelenina měkká, vyndám bobkový list, přidám 1 polévkovou lžíci šťávy ze zázvoru (pokud nemám, použiji sušený zázvor opět od Sonnentoru) a vše tyčovým mixérem rozmixuji do hladka
- dochutit můžete umeoctem, sójovou omáčkou nebo přidat trochu soli – dle chuti každého
- na talíři zdobím kapkou dýňového oleje a dýňovými semínky nebo konopnými semínky. Občas přidám na kostičky orestovaný kváskový chléb
- pokud chci opět mít bílkoviny, tak přidám uvařenou červenou čočku
4. MISO POLÉVKA
- ideální na ranní snídani, prohřeje a nastartuje na celý den
- povařím zeleninu dle chuti – nejraději mám mrkev, petržel, růžičkovou kapustu a pokud mám, tak naklíčený bambus. Občas houby Shiitake
- jakmile je zelenina měkká, tak přidám na kostičky nakrájené bílé natural tofu – zde dbejte na bio kvalitu (sója je velmi často geneticky modifikována, aj.)
- po uvaření přidám lžičku “Miso pasty” – důležité je už nevařit, jinak by jste ztratili účinky Miso pasty, která kromě jiného podporuje imunitu, aj. Pokud s ní ještě nemáte zkušenosti, tak si dejte jen málo a případně přidávejte. Miso pasta může být pro někoho velmi výrazná
- na závěr ozdobím jarní cibulkou nebo když už dle sezóny není, tak přidám petrželku, kterou mám buď v mrazáku nebo jako koření od Sonnentoru
Inspiraci výše jsem čerpala z receptů při studiu Akademie léčivé výživy, knihy “Polévky ze Svatojánska” a především si vše upravuji dle chuti, toho co mě napadá a nabídky zeleniny od farmáře.
Budu ráda, když do komentářů níže přidáte vaše oblíbené recepty a můžeme se inspirovat navzájem, děkuji 🙂
Dobrou chuť
Jana
Doma u nás vede tato polévka:
http://www.veganotic.cz/clanky/262-nejoblibenejsi-polevka-z-cervene-cocky
ale určitě vyzkouším i ty tvé 🙂
Děkuji za tip Míšo a ráda vyzkouším 🙂